Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, Rotary Arad Cetate a organizat o acțiune de plantare pe o parcelă pusă la dispoziție de Ocolul Silvic „Iuliu Moldovan”, în cadrul Districtului silvic Ceala, în raza cantonului 16 IARAC.
„Pădurea este un habitat natural, o oază de viață pentru floră și faună, copacii captând dioxidul de carbon din atmosferă, oferind umbră și aer curat celor care poposesc la umbra lor. Prin acțiunea „Rotary plantează”, ne implicăm în proiecte dedicate naturii și atragem atenția asupra importanței armoniei dintre om și natură, acest gest de plantare a puieților transformându-se în timp, într-o tradiție pentru protecția mediului, la nivel comunitar, o idee pusă în practică pentru arădeni și o viață mai sănătoasă, cu un aer curat și nepoluat”, afirmă d-na Marilena Diaconescu, președinte al clubului Rotary Arad Cetate.
Din punct de vedere tehnic, lucrarea a fost coordonată de pădurarul Farcaș Ioan, care a prezentat, atât în mod teoretic, cât și practic, tehnica de plantare a puieților de salcâm. Într-o primă etapă, s-a realizat instructajul de protecția muncii specific lucrărilor de împădurire, pădurarul Farcaș Ioan asistând și oferind explicații pe parcursul derulării lucrării, iar la final, procedând la recepția calitativă a acesteia. S-au utilizat puieți din specia salcâm (Robinia pseudoacacia), un număr de 300 bucăți, produși în Pepiniera IARAC din cadrul Districtului.
Copacii sunt element vital al mediului în care trăim. Pădurea produce oxigen, absoarbe poluarea, temperează clima şi furnizează hrană şi habitat pentru nenumărate specii de flori și animale. Un hectar de pădure purifică, într-un an, 18 milioane metri cubi de aer şi reţine pe frunzele arborilor 80 tone de praf şi alte substanţe nocive. Şi tot un hectar poate reţine în sol peste 6.000 metri cubi de apă, cantitatea echivalentă cu consumul anual de apă a 70 de persoane din mediul urban.